Deneme çöz olarak ALES bölümünde ilk yazımız ALES Nedir olacaktır. Bu yazımızda ALES ile ilgili sıkça sorulan soruları sizlerle paylaşacağız. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı olan kısaca ALES olarak adlandırılan bu sınav, lisans üstü eğitim almak isteyen öğrenci arkadaşlarımızın yada akademik kadrolara yerleşmek isteyenlerin girmek zorunda olduğu bir sınavdır. Sınav sonrası oluşan puanlar ise 50 -100 arasında değişmektedir.
ALES Sınavına başvurabilecek olan adayların lisans programlarını bitirmek üzere olması, lisans programını bitirenler ve denklik belgesi almış olması şartıyla yurt dışında lisans programı bitirmiş olan adaylar ALES Sınavına girmeye hak kazanırlar.
ALES Sınavına giriş için herhangi bir sınırlama yoktur. Yani adaylar sınava istedikleri kadar girebilirler.
ALES'de toplamda 100 soru çıkmaktadır. Önceki yılarda 160 soru sorulup 180 dakika verilirken yeni düzenleme ile birlikte değişilik yapılmış olup 50 sayısal 50 sözel olmak üzere toplamda 100 soru sorulup 150 dakika süre verilecektir.
Önceki yıllarda aynı zamanda Sözel-1, Sözel-2, Sayısal-1, Sayısal-2 şeklinde ayrılmıştı, fakat yeni düzenlemeyle birlikte böyle bir ayrım olmayıp sadece Sözel ve Sayısal olarak yer almaktadır.
ALES sınavı ALES-1 (İlkbahar), ALES-2 ve ALES-3 (Sonbahar) olmak üzere yılda üçkez kez yapılmaktadır. Adaylar tüm sınavlara girebilirler.
Yüksek Lisans ve doktora için başarı puanı en az 55 olmalıdır, fakat adaylar ne kadar çok fazla puan alırlarsa kendileri için o kadar iyidir. Zira bu puan üniversiteden üniversiteye değişmektedir.
Sınava giren aday yüksek öğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi, öğretim elemanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için 100 üzerinden en az 70 alınması gerekmektedir. Güncel ALES puan hesapalama için 2020 ALES Puan Hesaplama bağlantısına tıklayabilirsiniz.
Ales'de alınan puanın geçerlilik süresi yeni düzenleme ile birlikte 5 yıl olarak belirlenmiştir. Eski sınav sisteminde bu süre 3 yıl olarak kabul edilmekteydi.