YKS (TYT Ve AYT) Nedir? - Baraj Puanı - Soru Dağılımı



YGS ve LYS'nin kaldırılması sonrasında Prof.Dr Yekta Saraç tarafından açıklanan yeni sistem ile ilgili deneme çöz olarak sizlere merak edilenleri aktaracağız. Öncelikle yeni sınavı sisteminin adının Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı olduğunu ve YKS şeklinde kısaltılmış olarak adlandırıldığını söyleyebiliriz. Dilerseniz şimdi YKS'yi alt başlıklar halinde inceleyelim.


YKS Nedir

YKS yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yeni sınav sisteminin adıdır. YKS yani Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı 2018 yılında ilk kez düzenlenmiş ve sınav içerisinde yer alana test grupları ise birinci oturum olan TYT yani Temel Yeterlilik Testi, ikinci oturumu olan AYT yani Alan Yeterlilik Testi, 3'uncu ve son oturum olan Yabancı Dil Sınavı şeklinde sıralanmıştır. Aynı zamanda 2021 YKS konuları bağlantısına tıklayarak bu yılki sınavda çıkabilecek konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


TYT Nedir (1.Oturum)

YKS sisteminde yer alan 1.oturumun adı TYT'dir. Adayların burada sınavın adında da anlaşılacağı gibi Temel Yeterlilik düzelyleri ölçülecektir. Bu sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimler test gupları içerisinde yer alan sorular sorulacaktır. Sınavda toplam 120 soru sorulacak ve adayalara 135 dakika verilecektir. Bunun yanı sıra 2021 TYT konuları bağlantısına tıklayarak Temel Yeterlilik testi için çıkabilecek konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

TYT (1.Oturum) Soru Dağılımı Nasıl Olacak

Türkçe Testi 40 Soru
Sosyal Bilimler Testi
Tarih 5 Soru
Coğafya 5 Soru
Felsefe 5 Soru
Din Kültürü 5 Soru
Toplam 20 Soru
Matematik (Geometri Dahil) 40 Soru
Fen Bilimleri Testi
Biyoloji 6 Soru
Fizik 7 Soru
Kimya 7 Soru
Toplam 20 Soru

TYT Barajı Geçmek İçin Kaç Puan Almalıyım?

Adaylar YKS'nin ilk oturumu olan TYT ile birlikte önlisans tercihlerinde bulunabilmeleri için en az 150 puan alması gerekmektedir. Aynı zamanda adayların 2.oturuma girmesi için girmiş oldukları TYT sınavından 180 ve üzeri puan almaları halinde bir sonraki oturum olan 2. oturuma girebilecekleri gibi 200 ve üzeri puan aldıklarında ise bir sonraki oturuma girmelerinin yanı sıra birdaki sene yapılacak olan sınava tekrardan girmek istediğinde 200 ve üzeri puan aldığında dolayı bu sınava girmeden direk 2. oturumda yapılacak olan sınava girebilecekler.

AYT Nedir (2.Oturum)

Adaylar üniversitelerin lisans bölümlerini bu sınav sonucuna göre tercih edebilecekler. Tercih yapabilmek için ise AYT sınavından 180 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Adaylara bu sınavda ise Türk Edebiyatı Ve Sosyal Bilimler 1, Matematik , Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri Test gruplarında yer alan sorular sorulacaktır. Sınavda toplam 160 soru sorulacak ve adayalara 180 dakika verilecektir. Aynı zamanda 2021 AYT konuları bağlantısına tıklayarak Alan Yeterlilik testi için çıkabilecek konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

AYT Sınavı Soru Dağılımı

Türk Edebiyatı Ve Sosyal Bilimler 1 Testi
Türk Dili Ve Edebiyatı 24 Soru
Sosyal Bilimler 1 Testi
Tarih 10 Soru
Coğafya 6 Soru
Toplam 40 Soru
Matematik (Geometri Dahil) 40 Soru
Sosyal Bilimler 2 Testi
Tarih 2 11 Soru
Coğrafya 2 11 Soru
Felsefe Testi (Mantık,Psikoloji,Sosyoloji) 12 Soru
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi 6 Soru
Toplam 40 Soru
Fen Bilimleri Testi
Kimya 13 Soru
Fizik 14 Soru
Biyoloji 13 Soru
Toplam 40 Soru

AYT Barajı Geçmek İçin Kaç Puan Almalıyım?

Öğrenci arkadaşlarımızın lisans bölümlerini tercih edebilmesi için yukarıda da belirttiğimiz gibi AYT sınavından 180 barajını geçmeleri gerekmektedir.

3.Oturum Yabancı Dil Sınavı

YKS'de 3. oturumda ise Yabancıl Dil sınavı uygulanacak. Bu sınavda ise adaylara toplamda 80 soru sorulacak. Sınav süresi ise 120 dakika olacak.

TYT VE AYT Puan Hesaplama

Yeni sınav sistemi olan TYT ve AYT puanlarınızı sitemizde bulunanan YKS Puan Hesaplama sayfasından yapabilirsiniz.

YKS Deneme Sınavları

Öğrenci arkadaşlarımız dilerlerse sitemizde yer alan TYT ve AYT denemelerini online olarak çözebilirler.TYT Deneme Sınavı ve AYT Deneme Sınavı kısımlarına tıklyarak yada sitemizde bulunan menüden bu sınavalara ulaşabilirsiniz.